Office最乞人憎的5種人!

By COSMO

Office唔係遊樂場,莫講話醜角如八婆,公主、灰姑娘、慈母等等角色都不會受歡迎,就算你唔係立心要做「成功人士」,都千祈唔好成為以下類型其中之一,以免影響人哋對你嘅印象,又拖慢自己工作效率。

第一類:慈母 
特點:嘮叨、只係睇到細節


有啲人可能天生就係做好媽媽嘅材料,尤其當你新入職時,佢哋總會給予過份嘅關心。「唔識做唔緊要,等我教你……」甚至會捲起衫袖幫你做埋。如果你喜歡照顧弱小,就要小心,因為如氹細路嘅說話語氣、重複又重複嘅講解會令人生厭,亦會降低工作效率,甚至削弱自己專業形象,令上司/同事忽略你有獨立思考嘅一面。

如果不幸講緊你,點算:
1. 留意自己說話的語氣同用詞。
2. 即使同事間嘅感情真係好到似個大家庭,但你亦唔需要喺年資淺嘅同時面前飾演媽媽,反而當大家係同輩,似朋友般咁溝通會更舒服。


第二類:八婆
特點:講是非


男人喺職場上八卦,多數係有目的(陰謀論,哈哈!),不過女人就不一定嘞,可能係純粹八卦,亦到懶得去核實消息嘅真確性。而呢類人最常用「我諗呢」、「好似」等非肯定詞語,因為萬一有咩事,都有條後路俾自己走。不過,若果是非傳到去主角身上,就會好易激起職場矛盾。

遇到八婆點化解?
如果有人同你講:「我講啲嘢俾你聽,不過你唔好講出去……」,你可以好明確地答佢佢:「咁你唔駛話我知啦……」

如果不幸講緊你,點算:
1.    自己講嘢都要小心,唔好亂講野之餘,亦盡量用比較肯定嘅用詞,例如:「我睇到」、「我推測」,就唔會令人覺得你八卦。
2.    如果你不幸聽到八卦gossip或流言,你就不要再傳開去,將傷害減到最低!


第三類角色:乖乖女
特點:驚得罪人、容易敏感亂諗嘢、太過謹慎


女性喺職場上最易犯呢種錯誤,表達時拖泥帶水,太緊張自己講嘅嘢會唔會令人覺得唔舒服,而忽略咗溝通效率。女性好難做到「對事不對人」,如果男同事或上司無關注佢情感上嘅感受,就覺得被針對,結果分心令自己工作表現愈來愈差。

如果不幸講緊你,點算:
1. 做得你上司,總有比你優勝嘅地方,大多數事業成功嘅人都有容人之量,如果你又不幸地遇上小氣嘅上司,你過份客氣反而令對方覺得你軟弱或虛偽。
2. 講嘢時要嘗試用清楚、明確地表達意見,例如:「如果你可以……,我就非常感激」、「我對於呢個情況有啲擔心,我認為……或者會更好」、「我相信……,但我都想聽吓你對呢件事嘅睇法」

第四類:灰姑娘
特點:無自信、太謙虛


女性講嘢一般係比男性用更多謙虛嘅詞語,但在上司角度睇,有時太謙虛,等於貶低自己成績。唔係每個上司都時刻有慧眼,賞識你的貢獻,尤其係如果身邊有經常認叻邀功嘅同事,蝕底嘅一定係你。

如果不幸講緊你,點算:
1. 如果上司稱讚你,與其怕怕羞羞唔知講咩好,不如學吓講:「多謝,我覺得努力無白費!」
2. 即使上司無要求,都可以定期匯報自己手頭上的工作進度。既可以俾上司看到你對公司嘅貢獻,亦可避免上司對於項目進展不明而給予錯誤指示。


第五類:機關槍 / 問號姐姐 / 嗲妹
特點:不合適語速 / 語氣


•    講嘢似機關槍一輪咀,潛意識上覺得用最短時間講最多、表達到最多等於有效率。其實對方反而可能會懷疑內容嘅真確性,覺得講得咁快,會唔會有遺漏?

•    問號姐姐不停提問,可能係想尊重人地意見,但就等於放棄對自己觀點同決定權。每一個問號會令人覺得:呢件事唔急,做又得唔做又得,結果拖慢了工作進度。

•    嗲妹雖然會甚受男同事歡迎,但係就永遠地令人覺得係細路女、唔成熟,擔唔到大旗。

如果不幸講緊你,點算:
1. 機關槍:學下講慢少少,例如參考多啲演講者的說話方式。
2. 問號姐姐:說話語氣可以肯定些來表達自己的觀點,句子開頭可以用「我認為……」、「請你……」
3. 嗲妹:如果天生聲線嬌嗲好難改,就要習慣說話用詞專業啲,咁就可以營造成熟的感覺,等人覺得你無咁細路女。

LOAD MORE