化妝師點幫化妝掃沖涼?

By COSMO

化妝掃耐用一啲,一定要定時幫佢哋「沖涼」!不如等我哋睇下化妝師嘅專業洗掃方法係點啦!

1.清洗化妝掃
 
a)根據洗掃液的包裝說明,在透明玻璃杯中倒入適量的洗掃液。
b) 在水中輕輕按壓掃頭,令掃子毛中殘留的化妝品溶入洗掃液中。
c) 清潔後,將刷子整理成理想的形狀,然後將化妝掃平躺放置,或者把掃頭朝下夾在衣架上風乾。
 
2.清洗化妝刷,如眉刷:
 
a) 把刷頭浸泡在洗刷液中並輕輕攪拌,讓刷毛中的化妝品及污垢充分地溶解在洗刷液中。清潔後,跟處理化妝掃一樣,將化妝刷平躺放置,或者把刷頭朝下夾在衣架上風乾。
b) 想快速清潔化妝刷的話,可選用噴霧式的洗刷液,把它直接噴在刷頭上,然後用乾淨的毛巾或抹手紙印乾即可。
 
3.洗掃後毛毛變形,點算?
 
有人話,試過清洗化妝掃之後啲毛毛變咗形,所以洗嘅時候就唔捽佢!要記住,無論你選用浸泡式定係噴霧式的洗掃液,喺清潔嘅過程中都要輕輕地揉搓清洗,尤其選用噴霧式清潔液時,建議先將清潔液直接噴在掃頭上,然後在抹手紙上輕刷清潔,如有需要,可再用清水沖洗。要注意,風乾前要整理出理想的形狀,咁你嘅化妝掃乾咗之後先可以保持原狀!
 
4.用洗頭水洗掃,得嗎?
 
洗頭水的確可以清潔化妝掃,不過只限於掃毛無咁多嗰啲,好似眼影掃、眉刷、唇掃同眼線掃咁。但如果要清潔粉底掃或者胭脂掃,用返專為掃而設的清潔液會好啲,因為佢哋嘅掃毛比較多,如果用洗頭水洗的話,至少要洗五、六次先夠乾淨!仲有,專為化妝掃而設嘅cleanser可以令你啲掃更加耐用啊!

CG!Recommended:

M.A.C Brush cleanser / $115
含有SD Alcohol,有助消毒殺菌。
Clinique Brush Cleanser化妝掃清潔液 / $140
化妝掃專用液體清潔噴劑,泵瓶設計,一噴即可清潔及消毒化妝掃

shu uemura化妝掃清潔劑 / $90
結合夏威夷果油及維生素E,能保持掃具清潔。

 

LOAD MORE