男友唔主動搵我,仲講大話呃我……

By COSMO

我同男朋友識咗一個月左右,到而家一齊咗半年有多喇。一開始嘅時候頭幾個月大家都好開心好夾,視對方為將來嘅另一半,都認為可以行到去結婚嗰一步,但係幾個月之後唔知係咪雙方工作都忙,應酬多而少咗傾計嘅機會,佢好似漸漸收埋好多嘢都唔同我講,好多時我根本唔知佢諗緊咩,佢又唔會主動同我講佢喺邊做緊咩,每次都係我主動問佢先知,初時佢都唔係咁嘅……問佢佢又話覺得煩,唔打俾佢,佢又真係可以一個電話一個message都無咁樣維持成個星期!有次兩個人坐埋一齊食飯,竟然可以無咩話題,係咪即係熱戀期過咗呢?!其實期間有幾次我發現佢對我講大話,例如食煙呀去飲嘢咁,佢話驚我唔開心所以講大話,不過喺我嘅角度係:有咩唔可以坦白講?係咪男人就係咁嘅呢?自從呢啲問題慢慢出現之後,好多時都係我主動搵佢約佢佢先會出嚟,佢完全無主動搵過我!其實係咪即係佢唔想解決呢啲問題?我記得試過問佢其實你係咪等緊我講分手,佢又話唔係,做咩咁問?!我答佢唔到,因為佢俾我嘅感覺就係咁。我覺得咁樣好辛苦,但係我又唔想咁輕易話放棄!係咪因為我哋未夠了解大家就一齊咗?!但我又諗會唔會我自己睇得呢段感情太重或者期望太高?!Joven你幫下我呀,我真係唔知佢點諗,thanks so much!!
 
Christine

 
Love Christine:
 
你的問題可以分兩個層面睇:
 
首先:對,戀情的確有熱情期,長短因人而異,如果有人期望一段關係可以自動波天天都浪漫激情,你只會注定失望。不過這並不代表關係過了賞味期限,就會變冷變酸。我深信,關係需要用心經營、培養。而有時教女生討厭的是,往往努力的好像只是自己!不過,男人普遍不及女生溫柔貼心,又無耐性,加上內置目標為本的性格,都追到手囉,自然以為可以鬆懈,所以身為女伴的,不妨多以行動、以身作則來提點他。你的男友開始冷卻,你也不要放棄不關心,不過要清楚,你對他的是真關心,還是盤問、追蹤,追究責任?
 
你提到他向你說謊,這可是另一個issue。不妨坦白跟他說出你對他去飲嘢、食煙的看法,也順便計劃一些大家可以一起做的事及各自的私人時間。謹記大前題是希望令感情升溫和尊重個人空間,而不是抱怨和需索。可是,如果他對你的努力好像不感興趣,也不像有共同努力的跡象,那有一個可能性是:經過幾個月的時間,他覺得大家未必可以繼續走下去。不是你不夠好,可能只是性格不合!要了解一個人,的確需要時間。

CG!們,如果你在生活上遇到甚麼疑難,包括工作、愛情、人際關係,總之生活上的任何事情,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk 跟我分享及討論啊!:)(Subject: ask joven)
 
Love
LOAD MORE