萬聖節的溫馨提示

by Karen C.

仲有唔夠一星期就到萬聖節,大家計劃好到哪裏扮鬼扮馬了沒有?還是出中環湊湊熱鬧?無論你打算去邊度玩都好,大時大節到人多擠迫的地方,記住要注意安全呀!

以下的幾個情況好容易發生,小心小心!

  1. 萬聖節個個打扮得「鬼五馬六」,隨時周圍有陌生人拉住你影相(或你拉住人影相),小心遇着鹹豬手,女生們記住提高警覺!
  1. 相信不少人都會到酒吧消遣,女生最好跟朋友結伴同行,而且喝酒要量力而為,你知啦,可能有好多三唔識七的陌生男子走來搭訕,叫你飲多兩杯,到時你就要識得say NO!
  1. 身上戴着或穿着的萬聖節服飾,或者會很浮誇、很奪目,隨時惹來手多多的人去觸碰它們,所以,要小心突如其來被人「搞一搞」或搶走你身上的服飾配件!你知啦,有啲人真係玩得好癲!
  1. 小心財物!這個不用多說吧,玩得高興很容易忽略了身邊的重要財物,萬聖節那天要去玩,就儘量不要帶太多貴重物件出去喇。
LOAD MORE