生理期變短的4大原因!

by juju

有經痛困擾、經期流量多嘅女生特別容易嫌「好姊妹」到訪,有時甚至乎會羨慕經期短、流量少嘅女生朋友,不過其實來經長短人人唔同,最緊要係正常同健康。

來經3日正唔正常?

有說經期長短由3至7天或5到7天都屬於正常,如果一向都係嚟3、4日,又無咩其他身體問題,咁都應該屬於正常嘅。

但如果平時一向嚟開6、7日,忽然變咗嚟得2、3日,就最好去醫生度檢查下。經期由長變短,成因可能包括:

1. 壓力:壓力會影響經期狀態,當你真係面對好大好大壓力、好攰好攰時,係有可能會出現經期失調嘅情況!

2. 雌激素不足:當女性體內嘅雌激素不足時,有可能會造成經期紊亂,包括經期變短等。

尤其是响青春期嘅女生,有問題唔好收收埋埋,同醫生商量就最實際。

3. 食緊避孕藥:有啲避孕藥會令經期時間縮短,如果係因為咁就唔使太擔心。

不過最好都係一直保持同醫生溝通,俾佢知道你食咗邊隻避孕藥之後身體有啲咩變化,等佢幫你評估下用邊隻藥或邊種避孕方法最適合你。

4. 更年期:女性進入更年期時也有可能出現月經紊亂嘅情況,不過如果你仲係十八、廿二,就可以排除呢個可能性。

*多注意自己近三個月嘅來經情況,例如上次同今次來經相隔咗幾耐,上次同今次各自嚟咗幾多日、流量點、有無咩特別嘅身體狀況等,到見醫生時,就可以講得詳細啲,方便醫生作出診斷。

**如果你有任何關於Sex嘅問題,都歡迎email到editorial@cosmogirl.com.hk (subject: Miss Sex),等Miss Sex為你解答。

LOAD MORE