同結衣BB一樣樣架!中國網紅「翻版結衣BB」栗子人氣急升,進軍日本

同結衣BB一樣樣架!中國網紅「翻版結衣BB」栗子人氣急升,進軍日本

有「日本國民老婆」之稱嘅新垣結衣,今年踏入三字頭了!早前不斷有消息傳出結衣BB因工作量過多而要休息,疑似拍完《逃避雖可恥但有用》嘅續集後,就會暫時離開熒幕前,肯定有好多粉絲都表示好唔捨得啦!

by HinChing

而最近「翻版結衣BB」卻喺日本爆紅!呢位來自中國湖南嘅網紅「栗子」,原名係龍夢柔,因為外貌激似結衣BB,令佢走紅,網民仲話:「結衣BB有接班人了!」。最近栗子紅到去日本,被邀請上埋日本綜藝節目《スタイルプラス》,認真厲害啊。

栗子今年22歲,去年開始將長髮剪掉,一改短髮造型後就即刻紅咗。佢呢個造型同結衣BB喺《逃避雖可恥但有用》嘅造型係一樣架,大家都有一雙大眼睛同埋招牌嘅甜美笑容,唔怪得咁受宅男歡迎!

栗子非常熱愛日本文化,除咗日常打扮都以日系為主外,佢Instagram內容大多數都是打日文。藝名為「栗子」亦也因佢嘅偶像係小栗旬,所以就改名為栗子。

佢真係激似結衣BB,就連AKB48嘅柏木由紀見到真人,都覺得好驚訝,一定要同栗子合照一張!

大家又覺得佢似唔似結衣BB啊?但係睇嚟日本粉絲就覺得佢哋好似喇!日本名古屋CBC電視台仲邀請佢,出席直播節目《スタイルプラス》。日本網民見其外貌,更笑言要為她學中文~睇嚟掛住「結衣BB」嘅名,真係可以喺日本走紅喎!

不過,人紅自然是非多,網民把栗子起底後,發現她曾在2015年參加《來吧!灰姑娘》的真人秀,在選拔中奪得總冠軍。只是,當時的她還留著一頭長髮,化妝技術仍未如現在成熟,驟眼望不太似新垣結衣,因而引起不少網民熱議其美貌。

有台灣網民見後,亦表示栗子是專登模仿新垣結衣的一舉一動,不論笑容、拍照角度,與結衣BB也有9成相似,網民表示:「通常被說像誰,就是一輩子活在誰的陰影下。」

幸好,樂觀的栗子知道自己成為網民嘅討論對象後,在Instagram回應指:「這些報導我都不知情,所以像結衣嘅話並不是我的本意。我想說我嘅笑就是我的笑,是栗子笑不是gakki笑。」、「我雖然沒gakki好看,可是我也很好看,因為爸爸媽媽生嘅我就是很好看。每個孩子都很好看。」是充滿自信同樂觀嘅女生!

LOAD MORE