應對另一半的家庭糾紛,5個Dos and Dont's!

應對另一半的家庭糾紛,5個Dos and Dont's!

兩個人一齊,點都會各自遇上一啲人生危機,如果仲要係involve到對方屋企人,就要細心處理,免得越搞越複雜,吃力不討好。

by juju

家家有本難念的經,做女朋友嘅,更加要俾多啲尊重同支持男友吧!

DOS:表示認同

俾啲認同嘅回應,例如「明白」 、「同意」 。唔好質問佢或怪佢,你嘅目標係俾支持佢,做佢個避風港。

DOS:提供支援

關心佢有咩需要、有無啲咩需要你幫手?俾佢知道你支持佢就足夠,如果佢無咩實質要求,就唔好過份熱心或自把自為。

DOS:製造輕鬆時刻

俾多啲hug hug佢、煮餐飯佢食、同佢食餐好嘅、扭少啲計,都俾到無形嘅安慰佢,第日佢狀態恢復過來,無理由唔錫晒你!

DONT'S:俾壓力/問長問短

佢未必一開始就全盤攞出嚟同你傾訴,佢可能會覺得尷尬、憂慮或者唔想你擔心,俾啲時間同空間佢,佢覺得方便時自然會同你講。佢同你分享時,俾佢隨心講,唔好插嘴,聆聽就好,最好熄埋電話,等佢知道你重視呢件事。

DONT'S:俾意見

始終家家有本難唸的經,就算同佢屋企人幾熟都好,都不宜講太多,避免誤會。就算佢問你意見,都唔好係咁教路,不妨答「你覺得你點做會好啲呢?」

LOAD MORE