女生都愛聽的回應!氹女朋友5大sweet爆DOS & DONTS

女生都愛聽的回應!氹女朋友5大sweet爆DOS & DONTS

人們常說女生和男生的思想方式是不同處理系統的,女生總覺得男朋友不明白自己,永遠不能從他口中聽到想聽的答案。

By COSMO

看看以下五個不敗的回答方式,給男朋友來學習吧!

1. 女朋友試衣服問好不好看

男朋友,情侶,愛情攻略,愛情,愛情保鮮,女朋友

應對公式:一句感嘆+對比他人+買!

DOS: 呢件衫真係好襯你,搵唔到第二個著得比你更好睇,我哋即刻買咗佢啦!

DONTS: 你點著都冇人哋model著得咁好睇㗎啦,唔好買啦。

2. 女朋友發脾氣

應對公式:專屬昵稱+主動認錯+補救措施

DOS: BB你唔好嬲啦,都係我唔好,我而家就帶你去食好野補數。

DONTS: 好啦好啦,我錯曬,你岩晒囉。

3. 女朋友加班訴苦

應對公式:表達態度+事後陪伴+解決方法

DOS: 咁夜仲要加班你一定好攰啦,我知道有一間可以食消夜嘅地方,我哋一齊食完再陪你寫report。

DONTS: 出嚟做嘢係咁攰㗎啦, 我而家去打機啦,你自己加油啦。

4. 女朋友賴床

應對公式: 活躍氣氛+說明後果+解決辦法

DOS: 哎呀!呢隻豬仔仲要訓到幾時啊?再唔起身我哋就睇唔到電影架喇,不過如果你真係好想瞓嘅話,就等你醒咗之後先去啦,始終你比電影更加重要。

DONTS: 淨係識得瞓,快啲起身啦。

5. 女朋友經痛

應對公式: 詢問情況+給予安慰+解決辦法

DOS: 你個肚係咪仲好痛啊,我幫你準備咗暖水袋,我放咗工就即刻返嚟陪你。

DONTS: 食粒止痛藥同飲多啲水啦。

男朋友,情侶,愛情攻略,愛情,愛情保鮮

沒有女生是不喜歡被人寵愛的,其實很多時候女生都只不過想男朋友給自己多點關心,多說點甜言蜜語,可以讓自己有個撒嬌的對象。

LOAD MORE