feature

分手康復手冊,7招助你失戀後迅速復原

分手康復手冊,7招助你失戀後迅速復原

熱戀時期嘅情侶總是愛得轟轟烈烈,山盟海誓話要愛對方一生一世,什麼「只愛你一個」呢類肉麻情話簡直百聽不厭。但到頭來,你會發現原來分手可以來得十分簡單輕易,由糖黐豆變成陌路人可能只係一晚嘅事。雖然分手比想像中容易,但我明白分手後遺症會伴隨你一段好長嘅時間。如果你正處於呢個階段,希望分手康復手冊呢7點可以將你從分手嘅陰霾中拯救出來。


1. 大哭一場

分手康復手冊

無論你平時係一個幾堅強、幾獨立嘅人都好,經歷分手所以哭得死去活來都係一件可以理解嘅事。如果想哭就盡情地哭吧,就算你係一個唔感性,平時好少喊嘅人都好,經歷分手係一個好好嘅藉口俾你將所有負面情緒一次過爆晒出嚟。大喊一場,將負面情緒抒發出來先可以計劃下一步。

2. 找朋友傾訴

分手康復手冊

或者你係一個唔鍾意同朋友分享生活大小事嘅人,但閂埋房門自己一個喊只會令你康復嘅時間延長。好似傷風感冒咁:你唔理佢,佢或者自然康復,但如果你肯去睇醫生,康復嘅速度通常會快啲。搵一個可信嘅朋友,讓佢好好分擔你嘅傷心同憂慮;同時,讓佢好好開解你。你會發現到頭來最可信最唔會離開你嘅並唔係男朋友,而係好朋友。

3. 去一趟一個人的旅行

分手康復手冊

離開香港呢個傷心地:揀一個你想去嘅地方,然後買一張只屬於你一個人嘅來回機票,去一趟說走就走的旅行。一個人隻身去外地闖:有問題要自己解決、行程要自己策劃、迷路要自己搵路。一個人的旅行,就享受一下自由自在嘅感覺吧,你會發現其實自己一個出走其實也可以很快樂。

4. 把自己的日程排得密密麻麻

分手康復手冊

將日程排到好忙絕對係分散注意力嘅好方法,忙著別的東西就無空閒時間胡思亂想,時間亦都會過得好快。唔一定要寄情工作嘅,可以去做運動、睇下書、出席一下朋友嘅聚會、參加一啲興趣班,再唔係執下屋佈置一下睡房。將schedule有咁滿塞咁滿,總之有嘢做個人就唔會亂諗嘢。

5. 不要再跟對方聯絡

分手康復手冊

與其優柔寡斷仲掙扎緊可唔可以「再見亦是朋友」,倒不如灑脫咁將一切可能性都刪掉。我明白呢個過程一開頭十分痛苦:嗰一個事無大小你都會搵佢嘅人突然變成生命中嘅過客,但係,徹底斷絕來往絕對係最快同最奏效嘅方法讓你好好把他放下。所以,就狠心地將二人的聊天對話刪除,將社交平台封鎖,將這個陌生人從你的好友名單中連根拔起吧。

6. 不要接觸失戀情歌

分手康復手冊

黃子華都話「失戀唱情歌等於漏煤氣閂窗」,除非你係天生被虐狂,如果唔係我諗你都唔想不斷勾起痛苦嘅回憶。情歌同愛情電影呢啲好大機會會同你有共鳴嘅嘢,唔係話以後唔睇,但可以過一排先再睇或者再聽。如果真係好想聽歌,可考慮聽一啲外語歌:韓文日文甚至泰文呢啲,有melody得嚟你聽唔明佢講咩,咁就唔驚聽聽下歌喊啦。

7. 重新出發

分手康復手冊

最好忘記上一段感情嘅方法莫過於開展新一段感情,千奇唔好為一棵樹放棄一個森林。調節好自己嘅心情之後,就重新出發吧。

但講到底,要完完全全從失戀康復最終都需要靠你自己。雖然啲人話時間可以沖淡一切,但如果你唔願意放低,再長嘅時間都係無用。睇開啲啦,「仔死仔還在 下過更可愛」,希望分手康復手冊呢7點可以陪你渡過失戀嘅煎熬~

 

LOAD MORE