揀邊個?Chilam坤哥齊做兵爭女

By COSMO

吳業坤(坤哥)在其首個紅館個唱時與張智霖 (Chilam)合唱的情歌《兵兵》,MV今日正式曝光。MV講述兩男追一女,有型浪漫的Chilam跟鄰家男孩坤哥,齊齊做兵的過程。WHAT?Chilam都要做兵?OMG!


兩個不同類型的男生,同時追求一個女生。

要坤哥和Chilam都甘心做兵,女主角當然不能差,而MV就找來曾被封為「民間港姐」的吳凱欣,大家收唔收貨?



Chilam出動禮物攻勢

為配合歌曲內容,Chilam在拍攝當日以西裝恤衫兼打呔造形出現,貫徹其型男look施展浪漫追求攻勢:燭光晚餐兼送頸鏈,更獲吳凱欣餵食cake。


chok到爆!





坤哥做暖男

打扮平實的坤哥則玩心思,陪女煲劇、打機、煮飯仔,又用筷子夾cake食好西,冧得吳凱欣眉開眼笑。




陪煲劇陪畫畫,投其所好。



雖然結局係吳凱欣轉平民feel睇漫畫又同Chilam打邊爐,男男誰勝是懸念,不過Chilam和坤哥的「兵仔」身份明顯冇得升呢,大贏家依然是被追求的吳凱欣。



對於第一次正式合作,Chilam大讚坤哥:「佢唱得好好。之前演唱會大家都合作過兩次,唱歌更加係第一次啦,幾開心架喎。我覺得佢係新一代、將來嘅歌神。」

而坤哥就表示能和自己非常欣賞的Chilam合唱好開心之餘,MV中「爭女仔」亦屬大膽嘗試:「唱方面(Chilam)個range好闊,我都唱到七情上面,張生就好輕鬆咁樣去解決咗。呢個年代,我覺得冇一隻男男合唱歌,所以我覺得呢隻歌大家都應該會幾新鮮,唔同資歷嘅歌手去合唱,我覺得都有一個好好嘅火花。」


兩個互笠高帽。

<延伸閱讀>拍過五月天MV都會紅?!

<延伸閱讀>有一種關係叫鄭欣宜許廷鏗

LOAD MORE