同伊健搭巴士慶生 蒙嘉慧:佢十八年冇搭過!

By COSMO

鄭伊健蒙嘉慧 (Yoyo)在2006年打羽毛球打出愛火,拍拖七年終在2013年在東京結婚,之後便甚少有幕前演出,最近Yoyo出席活動時身材明顯發胖,惹來懷孕的揣測,但她在訪談節目中否認傳聞,更指澄清自己和老公都沒有生小朋友的打算。




YoYo透露母親懷着自己時便已離婚,故自小由外婆帶大,不愉快的童年令她自幼便不相信婚姻,但當初決定和伊健結婚,全靠朋友出言點醒,她說:「有個朋友問我哋點解仲唔結婚,如果其中一方有事,我哋即使幾親密,法律上都唔可以為對方做任何重要決定,我聽完又覺得好啱。」



YoYo的不育主義原來是受成長因素所影響:「我媽媽比較任性,我睇到婆婆成日要擔心佢,就明白養兒女係一世嘅責任,如果生咗個小朋友好似我媽媽咁咪好慘?我鍾意兩個人自由自在多啲。」


伊健每年生日均成為傳媒焦點,故伊健已習慣留家慶祝,以避開記者追訪。YoYo對此笑言不甘心,並大爆有次更與伊健坐巴士低調出門:「有年我決定同伊健由後門出去,搭巴士去食飯慶祝,成功避開晒啲記者,原來伊健十八年冇搭過巴士!我同佢一齊咁多年,今年(生日)第一次終於冇傳媒跟!」


▲YOYO接受黎燕珊訪問。

<延伸閱讀>楊丞琳親身經歷獻給在愛情裡死過又活回來的人:接受自己的每個狀態


<延伸閱讀>大台花旦變人妻!誰人做了黃金盛女?





LOAD MORE