落雨都要做GYM!「希望在明天」四眼仔變大隻仔

By COSMO





「打波先嚟落雨,唔通連個天都唔鍾意我」,幾乎每個香港人都背得出的廣告對白,是2001年政府社署的宣傳片,講述兩名男孩到球場踢足球,但卻突然下大雨,而四眼仔就灰爆的講了上述的說話,而其朋友就叫他放心,「聽日一定會好天嘅」,因為「希望在明天」,最後四眼仔和朋友齊齊瞓在球場淋雨,並謂「其實落雨又有乜好怕喎」,一面正能樣,散發正能量。廣告播足15年,深入民心。


變身健美先生

最近,網上流傳該「四眼仔」的近照,原來他名叫Eric Cheng,15年過去,Eric沒有了眼鏡且包包面不再,隨之而來的是一身肌肉。他在Facebook上載不少自己的爆肌照,胸肌、腹肌、人魚線 、手瓜,講到出的都有,而今年9月,他更贏得健美比賽冠軍,他在Facebook上載了參賽時的片段,並留言「多謝老婆」,相信Eric已經成家立室。






有網民知悉他是廣告中的「四眼仔」後,紛紛留言,搞笑表示「就係因為落雨,所以去了健身室」、「肌肉滿希望,前路由我創」。






<延伸閱讀>余文樂、彭于晏以外的新生代實力男演員!


<延伸閱讀>不滿CHLOË太黐身!BROOKLYN回復單身兩個月 火速搭上嫩模

 

LOAD MORE