[男友的成熟度]80後曹震豪 vs 90後黃溢濠

By COSMO

Dumb Youth中的童顏曹震豪和「忙內」黃溢濠,年紀相差10年,但年齡是否等於他們在愛情裏的態度會截然不同?


不只女生愛自家製小禮物,其實男生一樣愛。

講到對女朋友做過最sweet的事,曹震豪(Wallis)就曾親手製作藏寶圖。

「係節日嚟嘅,我同佢出街慶祝完,返到屋企再畀surprise畀佢。我自製咗個尋寶遊戲,喺屋企棟大廈度玩,好似玩野定向咁,要佢上上落落樓梯去搵份禮物出嚟。」

曹震豪

橋唔怕舊,最緊要受,不過近期的Wallis,就連度橋的時間都沒有。早前在拍攝MV時Wallis邂逅現在的女朋友江嘉敏,而剛推出新碟的他就忙於宣傳,未有時間計劃情人節



曹震豪
無論幾多歲的男人,都愛打機。「可唔可以唔好阻止我打機。」

「我成日覺得情人節係畀一啲平時唔係好錫情人嘅人,一次過補鑊嘅節日。」似乎言之有理。

曹震豪Wallis:「情人節快樂!彈個心去妳額頭!」


90後的溢濠事先聲明不算重視情人節,但就表示會與女友「食餐好」。

「未必正日,因為正日通常好貴。」



唔記得情人節會點?

「唔記得佢未必會鬧我嘅,但可能已經嬲咗,不過佢冇鬧我就當冇嘢喇。」 講完即冷笑兩聲。

睇準自己沒有記性的缺點,溢濠用上小工具幫手:「用啲app記得拍拖周年同特別嘅日子,希望盡量記得。」

黃溢濠
黃溢濠
▲溢濠:「我一直在學習如何把你拍攝得美,你開心,我就開心。」

直言愛自製小手工給女友的溢濠,就希望發揮點小宇宙,送多點有創意和新奇的禮物:「恩愛嘅話每日都係情人節,唔使當日先珍而重之去買份禮物嘅。」

黃溢濠

講到尾,男人的年紀和成熟從來不成正比,但至少證明到Wallis和溢濠都是有心思的好男友。


Photo by 蘇劍豪@東十八
Make up by Soie Yip
Stylist by Sanders雨可

<延伸閱讀>[以年計的熱戀期]表弟盧鎮業的愛情保鮮法:進入對方嘅世界

<延伸閱讀>[女友的視點...]林耀聲情人節最愛煮飯仔

LOAD MORE