張文慈勇敢說出當年性侵經過呼籲發聲:如果你唔出聲,就會畀人欺凌落去

By COSMO

香港欄后呂麗瑤日前在社交網站發文,表示曾遭教練性侵一事,轟動社會,令不少人曾遭性侵的女性都願意站出來訴說自己的經歷,希望喚醒大眾的關注。演藝圈先有麥明詩,現在亦有張文慈在《東張西望》中,勇敢分享她廿年前遭性侵一事。

張文慈
張文慈指廿年前做暑期工,認識了一個男同事,但他們並不是情侶關係,後來該男同事在一次用膳時在飲品中下藥令她失去意識,她謂:「醒番發現自己耳朵同身體都流血,好驚。」她表示當時不敢報警:「當時冇報警,冇話畀屋企人知,有同朋友講但幫唔到幾多,只係以後唔見呢個男人。其實我好驚,我唔敢話畀人知,唔知點算,一諗起報警會被人知,我覺得自己好丟臉,唔敢同人講。」即使是20年前的事,張文慈依然歷歷在目,哽咽說出當時經過,可見性侵犯對女孩子的傷害何其深。

張文慈
張文慈含淚表示事件發生至今仍未能夠釋懷,三十多歲時更覺得自己患上抑鬱,不能入睡:「我到依家都唔敢講個兩個字,被人迷咩呢兩個字,我覺得好嘔心,我面對唔到,用被人性侵犯會比較好,個心會舒服啲。」

張文慈
靠着信仰才令她慢慢走出陰霾,以過來人身份對大家作出呼籲︰「無論欺凌、侵犯,對我們嘅傷害,唔經歷過係唔會明。如果你係經歷緊,你要話畀相信嘅朋友知,你一定要搵人幫助,如果你唔出聲,你就會被人欺凌落去。」最後更安慰曾遭性侵的人︰「努力向前,忘記背後,向着標桿直跑,你一定要愛惜自己。」

張文慈
張文慈

<延伸閱讀>【女人被性侵應該點做?】敢言麥明詩自爆曾遭性侵:「法律係最接近公平嘅裁判方法」

LOAD MORE