張敬軒、莊思敏 輪住開店搵食 星級老闆逐個捉

「個個做老闆,唔通個個都想做老闆咩?」是否個個都想做小編就唔知,但這班在影視圈已經有工作、知名度的一班藝人,就應該係想做老闆才做老闆!以最近莊思敏投資7位數字開酒bar為例,唔想做老闆的話都唔會落錢落心落力掛?

By COSMO

莊思敏

jacquelin-ch'ng

其實有不少人也會覺得莊思敏是拿督個女,使乜做呀?來形容,她做幕前還可以說為出名;但原來多年來莊思敏唔聲唔聲已有自己品牌的護膚品,又同朋友夾份開了「點心Icon」;她最近投資7位數字在銅鑼灣開酒bar,之前更為此去學打碟做DJ!

張敬軒

hins-cheung

同樣有家底的張敬軒,歌藝不容置疑之餘人氣也一直高企,同樣在2018年,他將飲食同音樂crossover ,餐廳內會有各種音樂和藝術演出如括地水南音、懷舊電影歌曲、經典爵士樂,同時是發展灣仔保育的項目,旨在宣揚傳統和中外音樂文化。

Oscar

oscar-siu

同周柏豪同期出道的Oscar(蕭潤邦),除了近期同江若琳愛得高調之餘,有「生煎皇」之稱的他,其店已開了4 間分店,每月生意額達7位數字!

謝霆鋒

nicholas-tse

霆鋒的事業王國多不勝數,講開飲食,Chef Le mon人氣認第二,無人敢認第一!除了節目各樣,霆鋒也創辦了「鋒味曲奇」,以拖索人生的「甜酸苦辣」做為主題製作曲奇⋯⋯不過我估以他的故事為主題,應該會更受歡迎!

鼎爺

憑阿爺廚房一時瘋魔了飲食界的鼎爺,出食譜之餘更開了鼎爺私房菜,其天價菜單每枱最低消費$4,000 ,鼎爺下廚最低消費更要$20,000⋯⋯有網民就計一計,鼎爺4個月已賺千萬!(講到呢度,有冇覺得自己係零?)

欣宜

joyce-cheng

經歷過人生肥瘦高低的欣宜,幾年前開設了自家品牌「Homie Cookies」,老老豆豆!小編食過,味道真的不錯!但食完感覺吸收了很多牛油脂肪。(食埋先減)

小儀

kitty-yuen

早年拍《街坊廚神》後,食住個勢開了「麵麵店」車仔麵,食材玩新舊crossover,開頭小儀落力宣傳,麵店很快站穩陣腳,自行運作!

LOAD MORE