【奪飛躍進步獎】麥美恩成新一代綜藝女主持:多謝公公幫佢練好中文

【奪飛躍進步獎】麥美恩成新一代綜藝女主持:多謝公公幫佢練好中文

「由女主持拎呢個獎真係唔容易」憑主持《2017香港小姐競選決賽》、《森美旅行團》、《使徒行者 臥底遊戲》、《萬千星輝賀台慶》等獲得「飛躍進步女藝員」的麥美恩,早前她已憑《我愛香港》、《學是學非》以及《天與地》三度獲獎獎,她曾講過:「好開心拍咁多節目,亦好多大家包容我嘅嘈!」

By COSMO

她感動地說:「一個主持拎飛躍進步好難,多謝TVB、朋友。嚟咗香港7年,2017年好豐收、好拼搏。多謝TVB畀我做返自己。珍姐,我會盡量唔駝背。

的確以主持人這個身分拎飛躍確係唔易,在外國長大的她,講得一口流利廣東話,更做到大台多個節目的主持人

在台上最多謝家人:「細個好在公公逼我做中文功課,佢喺病床上都問我有冇做功課,20年後我喺台上可以答我有做功課。所以我先學到咁流既中文!」又謂「公司俾我做港姐既主持的真係好冒險,好多謝公司既信任同埋俾機會我!」

Mayanne率真開朗的性格為她帶來不少人氣,就算不算是大路女神樣,但臉上的可愛小酒窩也成為她的icon。經常大笑、「很嘈」的她,為節目帶來不少生氣,給人陽光滿滿的感覺,親切又和善。坦白說像她這種豪爽型、大笑姑婆type,做閏蜜真心一流!所以論人緣、networking,無難度啦!

LOAD MORE