feature

【搵食啫!犯法呀?】子華神開Show 重溫好笑警世金句!

【搵食啫!犯法呀?】子華神開Show 重溫好笑警世金句!

黃子華最後一次棟篤笑引起撲飛熱潮,7月6日已經正式開騷。作為子華神告別 棟篤笑嘅演出,子華神一口氣開足26場,頭場完騷仲哽咽流下男兒淚!子華神,咁多年黎好多 Fans都聽你D甘句大,相信唔少Fans都睇到眼濕濕,不如一齊重溫佢過往嘅金句啦!

by CC

社會哲理篇

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

1. 香港既精神,就係「冇精神」

2. 去公眾泳池嗰啲唔係叫做游水,嗰啲叫做浸水。因為喺公眾泳池游,祇可以用一種泳式,就係 彈式,同一個位,彈下彈下。

3. 我覺得非常有資格自殺既人呢就係屈原嗰種,即係你自殺,然後大家有公眾假期!

4. 大自然所有的動物都係食物鏈上,鏈的下層俾鏈的上層吃,一層一層咁鏈上去。

5. 咁到底係乜嘢吃乜嘢?好複雜,但係我哋有生物學的權威——鬥獸棋。鬥獸棋係差啲攞到諾貝 爾獎,不過佢輸左俾飛行棋。

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

6. 在場有冇知咩係“結構性失業”呀?所以話要讀多D書,先會知自己點解失業。

7. 當一個社會出現一樣嘢叫“結構性失業”,即係話俾妳聽,呢個社會嘅本質基本上係:寡情薄 幸,趙完鬆!

8. 做咩呀?做咩大家買串魚蛋一樣咁多錢,佢串魚蛋多我兩粒㗎?我唔要你比番兩粒我,我要你 攞走佢果兩粒!大家少兩粒,咁就公平呀!

男女關係篇

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

9. 化妝就係你落咗妝,我仲認得你,你落咗妝,我唔認得你,嗰啲叫做喬裝。 10. 男人係愛情上係要求新鮮,而女人對愛情最大嘅要求就係保鮮。 

10. 男人係愛情上係要求新鮮,而女人對愛情最大嘅要求就係保鮮。

11. 女人撞衫,仲大件事過撞車。

12. 請你好好放低。

13. 戀愛係一盤生意,你要二十四小時諗住佢。

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

14. 基本上男人係做到三個不,不主動,不抗拒,最重要我地係不負責嘅。

15. 做藝人做到何守信算係咁啦,我哋最緊張嗰部份改咗你個名呀,幾鬼尊敬你。我都期望第日 ,過幾年啲阿爸教仔踢波:「人哋射死球,最緊要摭住阿子華呀!」

16. 我唔請人,但如果妳話妳隆咗胸,我都想見下你。再填履歴,三隻字:“隆了胸”。我包妳 有面試。

職場心聲篇

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

17. 老闆成日話員工做野都唔攞個心出黎,激死人。員工就成日話老闆都唔攞舊金出黎,駛死人 。

18. 佢俾份人工你,一半係畀你做嘢嘅,一半係畀你受氣嘅。嚴格嚟講,你每個月底俾我嗰份唔 係糧,係賠償。

19. 搵食啫!犯法呀?我想㗎!

20. 我覺得講得出『我好鍾意返工』呢句說話嘅人,一定係鬼上身。

21. 我地D員工呢,外表就係成年人,但其實係同一個冇做功課嘅小學生嘅心態一模一樣,每日 最希望嘅,就係聽日打風.....係咪?

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

22. 你聽到天文台講: 現時三號風球現正懸掛,颱風[馮馮]]正在逐漸迫近本港, 稍後可能會改掛八號 風球..... 你即刻會變左做一個馬迷,係咪?八號,八號,八號,八號!

23. 人又打風你又打風你打戈幾粒鐘我打邊爐都打得耐過你!

24. 老闆: 「呢個世界冇話唔可能!」呢句說話我係讚同架,各位,呢個世界冇野係唔可能,不 過係依個薪酬呢就幾唔可能。

娛樂圈篇

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

25. 《男親女愛》後DoDo同我講‥「你依家好紅,執嚇個樣啦!」呢句說話好hurt,因為我已經 執咗!

26. 一套韓劇裡面,一對戀人要撮合成一對係要求有「車」有「樓」:比車握,同埋有腫瘤。

27. 我拍果套戲叫<一蚊雞保鏢>,好多人都睇過,你地話我系咪天才啊?緊係啦,我可以改一個 戲名,係預測到我既票房既。

28. 十年拍3幾部戲,都有人話我濫拍。我忽然間覺得非洲D窮人好為食,一個月食三兩餐,仲食 極都唔肥。

29. 我做咗咁多年人,都未試過有女仔好主動咁走過來同我講“我好中意你”。最接近果d,都係 走過來同我講,“我阿媽好中意你”或者“我姨婆好中意你”。

30. 華仔偉仔就拍果啲,你就要我拍呢啲,所以華仔偉仔嘅票房係果啲,我就係呢啲。

回水篇

黃子華 棟篤笑男神 金句 重溫 最後一次

溫完咁多金句,其實計我話,去睇子華神開Show,最緊係要知潛台詞「回水」啦!

子華:冇拗撬?有乜嘢係冇拗撬?乜嘢都有拗撬!

台下觀眾:回水!

子華:回水有沒人唔同意?全場同意係咪?

台下觀眾:係、係......

子華:(指住自己)最重要嗰個人同唔同意?點會冇拗撬呢?

LOAD MORE