時裝編輯私分享 3大selfie秘技

by Genie


每次去fashion week,就好似和時間競賽一樣,首先各場show每日排到密麻麻,睇完show更要即刻寫稿,同時要將靚相立即upload上social media,所以相機嘅質素同功能對於一位時裝編輯來講係非常重要,但攞住一部牛龜咁大嘅相機去fashion show, 實在好唔方便,更何况時裝編輯全部都係時尚達人,好注意每件產品嘅外型,甚至襯唔襯整個total look,而且揹住個細細嘅手袋,大相機根本放唔入。 

 


最近發現呢部有自拍神器之稱嘅Casio EXILIM TR70,一來已經被佢fashionable嘅顔色吸引,size近似一部電話,而經過一輪試用,發現佢比起smart phone專業得多。現在就和大家分享一下selfie的秘技吧! 

1. 美肌APPS唔好去咁盡
Fashion week靚人特別多,尤其係模特兒個個都明艶照人,拍埋去真係怕反差好大,所以都慣用美肌APPS去light up吓自己,不過大家切忌太重手,因為太假係睇得出!Casio EXILIM TR70就有個粉嫩美肌功能,效果恰到好處唔太假,連拍片都可以美肌,慳番唔少執相時間。

 

 

2. 用倒數時間功能
好多時如果幾個人一齊selfie,好難捕捉個個最美一刻,用倒數時間就可以等大家有所凖備,容易拍出靚相。Casio EXILIM TR70就有2至10秒的時間功能任你調較。

 

3. 角度和鏡頭的重要
呢個秘技好多女生都懂,就係高高哋影落去,個V面會容易走出來。不過我發現用Casio EXILIM TR70就完全唔駛擔心呢個問題,可能係因為佢個21mm wide angle鏡頭,用咩角度影相都自然有尖面長腿瘦身嘅效果。


最後只要用一個專用APPS,就可以將相片或影片自動傳送番去手機,操作超方便,慳番嘅時間可以去嘆杯咖啡!

 

LOAD MORE