飛上枝頭唔識人!升職後好同事變陌路人?

By COSMO

作為「奴工」,身處喺食物鏈底層,面對公司的無理制度、縮骨老闆,返工好辛苦,好彩的話會有好同事好戰友一齊奮鬥,鬧爆個制度。不過,人事變遷呢啲野話黎就黎。老闆升你那位好同事,而唔升你,以為她會幫你爭取甚麼嗎?原來升左職後,因角色和身分的不同,令到你地嘅距離這麼近那麼遠,她已經唔係你當初認識的那個她了!

 

1.擠身管理層的她,竟然180度轉變?

 

以前一齊係small potato嘅你地,lunch time係最開心嘅時間,因為可以暢所欲言,埋怨人工低、workload 大、成日要OT。到同事升職,希望佢會幫你發聲時,先至發現一切都變了,佢唔單止唔幫你講說話,態度也像真·高層,原來,曾經的美好已成過去,由佢升職開始,你地中間就有一層隔閡!

 

2.出發點變得不一樣

 

望住佢,有一種曾經熟悉而現正變得陌生的感覺。始終角色轉變了,看事物的方式也會隨之而轉變。

打工仔由下望向上,仰望構架,而管理層則由上望向下,俯覽員工;一個普通的打工仔,關心和在意的,不外乎人工和待遇,準時出糧呀、新一年加薪幾多呀、點claim錢呀,這些是重點,然而高層通常都收到老闆order,諗下點提升業績呀、緊縮開支呀、令公司利潤最大化呀,最好每個員工都免費為公司效力,這樣來說,高層是不是與無情、刻薄掛上勾?

 

3.講一套做一套?

 

升職後的她,與你存在無形衝突。她雖然口講會幫你反映意見,例如撤銷星期六返工的制度改行5天工作週,但面對老闆根本開不了口,或不願開口,驚破壞老闆對她的印象。跟你表面有講有笑,實則她也在暗地衡量你的工作表現和能力,友誼早已難以存在。

 

4.跟曾經你們所厭惡的人交好

Management 就係要manage啲人,管人事,當然要建立起良好的工作關係。曾經你地一同很不滿意嘅人,她現在會因工作關係而埋堆和攀談,她可能心想:「是工作一部分,沒辦法!」但作為曾經的戰友,真的難掩失望囉。

 

5.變得「懶」

升左職之後,點都有階級之分,加上工作調動,佢會安排手上工作給你。有些嚴重case,會因為升左職,恃住自己要成日開會,而唔做野,甚至會變到好懶,唔想自己做而假手於人。

 延伸閱讀  7個中槍點!好員工想RESIGN的理由

 延伸閱讀 辭職的抉擇!5個情況暗示你這份工作做不下去了

LOAD MORE