廚藝初哥也可煮出高質菜式!Le Creuset 教授多國料理

by Jin

買咗Le Creuset 靚靚鍋具,但唔識點樣煮出美味料理?Le Creuset就開設咗Cooking Studio,請來星級導師,教大家如何入得廚房!

法國近百年星級廚具品牌Le Creuset繼去年於灣仔專門店開設首間Cooking Studio,10月在尖沙咀正式開設第二間Le Creuset Cooking Studio。而邀請到的廚師均為Le Creuset產品多年的專業用家,所以可以跟大家分享在家烹調的精選小菜和煮食小貼士。

 

設有新手體驗班!

見到Le Creuset咁靚,忍唔手買都好正常,但如果想學如何利用不同鑄鐵鍋具烹調家常菜,就可以上這個新手體驗班。導師會示範如何利用Le Creuset不同鑄鐵鍋具烹調4款簡單的家常菜,更會分享鑄鐵鍋的入門資訊,解說廚具的特色。

現在大家更可以HK$100報名參加新手體驗班1堂,報名費用可全數換購Le Creuset產品,非常抵玩!

新手體驗班:
- “無水蒸”薑酒雞 配淺底鑄鐵鍋
- 糖醋排骨 配圓形鑄鐵鍋
- 快炒薑汁芥蘭 配深底鑄鐵鍋
- 香軟煲仔白飯 配圓形鑄鐵鍋

11月15日 19:00-20:30 – 灣仔店
11月17日 19:00-20:30 – 尖沙咀店

 

星級導師班

如果你想學習烹調更多菜式,你也可以報讀星級導師課程。導師會教授自己擅長的中西日韓泰菜式,每堂約3-4個菜式。除了教你如何在家輕易做出各國佳餚,導師亦會分享選擇食材及入廚的小貼士。大家只需以HK$200即可參加,報名費用亦可全數換購Le Creuset產品,與新手體驗班一樣可以於Le Creuset官方網站報名。

 

菜式包括:

▲口感軟糯珍珠飯,配上鮮甜白滑鯛魚湯,簡單的組合便是perfect match!

 

日式烹飪班: 
鐵板牛舌 配平底鑄鐵煎鍋 
滑蛋吉列豬扒 配淺底鑄鐵鍋 
日式鯛魚湯 配鑄鐵深炒鍋 
口感軟糯珍珠飯 配圓形鑄鐵鍋 

11月5日16:00-17:30 – 尖沙咀店
11月26日16:00-17:30 – 尖沙咀店

▲在家心思思想食韓式料理?不如就去學整海鮮煎餅,和家人一起分享spicy滋味。

 

韓式烹飪班:
- 安東燉雞 配圓形淺底鑄鐵鍋
- 韓式烤牛肉 配鑄鐵燒烤盤
- 韓式海鮮煎餅 配平底鑄鐵煎鍋

11月22日 19:00-20:30 – 尖沙咀店

▲每次煮牛肉都煮唔腍?只要有導師的小貼士,軟腍入味的紅酒燴牛面肉都難唔到你。

 

西式烹飪班:
橄欖油蒜香蜆肉扁義大利粉 Aglio Olio e Peperoncino TNS 
紅酒燴牛面肉 Beef Cheek Bourguignon 配圓形鑄鐵鍋
香煎鵝肝 Pan Fried Foie Gras 配平底鑄鐵煎鍋
法式燴龍躉 Giant Grouper Fin in Shellfish Nest 配深底鑄鐵鍋

111916:00-17:30 – 尖沙咀店
11
26 16:00-17:30 – 灣仔店

▲以惹味的泰國菜﹣香脆豬頸肉送飯,令你白飯一碗接一碗吃不停!

 

泰式烹飪班: 
炸蝦餅 配淺底鑄鐵鍋 
泰式豬頸肉 配平底鑄鐵煎鍋 
冬陰功湯 配圓形鑄鐵鍋 
飛天通菜 配深底鑄鐵鍋 

1119 16:00-17:30 – 灣仔店

▲蒸海鮮易學難精,想煮出美味的蒜蓉粉絲蒸蝦一樣有得學。

延伸閱讀>>LE CREUSET迷又要瘋狂了!全新MATT NAVY系列輕易打造時尚廚房

LOAD MORE