feature

2018全新Emoji即將登場!閨蜜、情侶、家人可以點用?

2018全新Emoji即將登場!閨蜜、情侶、家人可以點用?

Apple趁今日7月17日世界表情符號日(World Emoji Day),宣佈有70款全新Emoji亮相,當中包括光頭佬、超級英雄、「寒冷表情」、「派對表情」及多款食物、動物等等,對住家人、閨蜜、情侶時可以點用到呢啲新Emoji?即刻教你用!


閨蜜最愛問...

「我剪咩髮型好?」幾乎每隔幾個月就會聽到好姊妹問你呢個問題,Apple今次大量加入唔同髮型及髮色選擇,包括紅髮、灰髮和捲髮的人,連光頭look都有齊!下次答佢不如揀個Emoji回應!

范冰冰拍攝武媚娘時帶上頭套以光頭look示人,依然氣質不減。叫閨蜜試下光頭好,你又敢唔敢?

 

情侶拍拖時...

但其實佢都係冧女方法之一。當foodie女友問食咩好,男人可以將新出龍蝦Emoji及其他海鮮Emoji一併搬出,「自助餐」呢個答案,女友實會用以下呢兩款個新款回應你。

 

不過記住,女友問你今日打扮靚唔靚時,唔好誤傳龍蝦Emoji啊,以免被聯想起前特首夫人梁唐青儀的打扮,以為你暗串佢呀。

家庭都啱用!

超人特攻隊即將上映,「超能先生」和「彈力女超人」又會為大家帶來唔同嘅超能力故事!現實中嘅爸爸媽媽雖然無超能力,但都係仔女嘅超級英雄,用呢兩款Emoji多謝佢哋就最適合不過。推出時一於將Family Whatsapp Group 改用呢兩款超級英雄Emoji命名!

 

中秋應節Emoji!

中秋節就到,Apple順勢推出月餅Emoji應節,不過就唔好食太多,小心體重曝增!想串下女友/老婆食太多月餅會有肚腩,可以用埋infinity Emoji 配月餅,以及上年新增的大肚婆Emoji暗示!但要小心另一半嬲嬲豬啊!

 

最後送上24款新Emoji 讓大家先睹為快,屆時記得升級iOS 12享受一系列Emoji!

LOAD MORE