editing

泰國人日日排晒長龍去食!曼谷2大必試在地【船麵】小店

泰國人日日排晒長龍去食!曼谷2大必試在地【船麵】小店

今次公開兩間泰國本地人力推的船面餐廳,據說連其他城​​市的泰國旅客去曼谷時,也一定到訪,就知口味有多正宗!下次去曼谷除了行翟度翟,食番杯泰式奶茶雪糕,去下Let's Relax做spa呢類游客指定動作外,一於跟泰國在地人一起搵食,尋找最地道滋味!

by TheBe

曼谷 船麵

●身為遊客,JJ Green Market其實感覺較更闊落,更好行。

「泰」愛曼谷夜市

唔知大家知唔知,翟道翟旁有個JJ Green Market,主要賣古著同vintage擺設,亦有不少餐廳進駐。
呢個市集其實已經開了好一段時間,但風頭始終不及翟道翟,而且唔少旅客都以為佢同翟道翟一樣只在周末營業,所以平日人流唔算十分多,加上JJ Green Market啟動後不久,在翟道翟附近又開多了一個火車夜市,以致丁財兩方面,都曾一度有點凋零。
不過,由於場內的貨品始終較多元化,亦比火車夜市闊落、更好行,所以很快已收復失地。

曼谷 船麵

●只獨沽一味賣傳統泰式船麵的Ajeimejisa,入夜六時半後,就會擠滿人。

辣到一秒變舒淇嘴

位於JJ Green Market餐廳區內,有一間獨沽一味只賣船麵的Ajeimejisa。現場所見,一到晚飯時間,九成食客都係泰國本地人。目測到他們個個都食到大汗夾細汗,但這完全唔關天口熱、無空調嘅事,而係佢地的船麵,出名夠辣。
天真而又唔信可被辣度KO的我,亦姑且相信店員推介,試一碗小辣船麵……
只係食第一啖,已經辣到一秒變舒淇嘴!

曼谷 船麵

●Ajeimejisa的船麵湯底實在超濃,幾辣都忍唔住要飲晒佢!

Ajeimejisa的船麵湯底超濃郁,麵條選擇有米粉、glass noodles、蛋麵、公仔麵等,亦有炸豬皮同燒豬肉丸這類基本小食。
由於啖湯實在太濃太香甜,所以幾辣都好,都忍唔住要飲晒成碗湯!

INFO
Ajeimejisa
地址:JJ Green美食區內
人均消費:60-80泰銖
營業時間:6pm-1am(星期四)、4pm-1am(星期五至星期日)

JJ Green Market
地址:Kamphaeng Phet 3 Rd, Chatuchak, Bangkok
交通:BTS Mo Chit一號出口
網址: www.facebook.com/jjgreen59

曼谷 船麵

●「船麵一條街」好幾間麵店,都經常大排長龍。

船麵一條街

另一間當地人最愛的船麵店,隱身在有「船麵一條街」之稱的小巷中,小巷距離BTS Victory Monument勝利紀念碑站出口約七分鐘路程,搭BTS去十分方便,而且一定搵到。
千祈唔好好似我咁,信錯grab司機話會抄牌,而停到遠一遠,行到身水身汗!

曼谷 船麵

●要找對Rua Thong Noodle,吃對船麵,請認住menu,是有條粉紅或粉藍色邊框圍住的。

船麵一條街內有好幾間麵店,每一間都大排長龍。行入少少,就會見到Rua Thong Noodle,由於好幾間麵店職員都是穿黑色衫,所以不要憑職員衣著顏色就盲衝入去。要認,必須認住佢哋個menu:有條粉紅或粉藍色邊框圍住的,才是Rua Thong Noodle!

曼谷 船麵

●全部一口size的船麵,建議可全版menu每樣點一碗,埋單都係港幣廿零蚊。

一口一碗 愈食愈開胃

船麵全部都係一口size,每碗十二泰銖,即大概港幣三元,男生幾乎可以一啖就食完。如我不吃得太辣的女生,可能要分咗好幾啖,才食得晒。
呢間的辣度比Ajeimejisa更勁,但泰國人都毫無懼色,一口一碗,人頭計,起碼一人食十碗(心諗,洗碗姨姨真辛苦……)
建議可以全版menu每樣order一碗,有乾撈和傳統船麵,亦有香港較少見的粉色湯底。放心,粉色湯底其實是加了南乳,唔係辣椒。另外,餐廳亦有正常分量的泰北咖喱雞麵,應該係全店唯一唔辣的麵;湯底又香又滑,椰味濃郁帶清甜,雞鎚煮至軟稔入味,用筷子輕輕一夾,嫩雞肉就輕易夾得開,跟在清邁食到的味道,一模一樣,好滿足!

下次去曼谷,大家記得去試下喇!

曼谷 船麵

●泰北咖喱雞麵是Rua Thong Noodle全店唯一唔辣的麵,湯底又香又滑。

INFO
Rua Thong Noodle
地址:1/7 Ratchawithi Rd, Khwaeng Samsen Nai, Khet Phaya Thai
交通:BTS Victory Monument勝利紀念碑站出口約7分鐘路程
網址:www.ruathongnoodle.com

LOAD MORE