拜年三姑六婆Mean爆問答大會正式開始,教你應對以下5條必問尖銳問題

拜年三姑六婆Mean爆問答大會正式開始,教你應對以下5條必問尖銳問題

每年新春拜年,親朋戚友咁耐冇見,都總係對你嘅前途近況特別關心,問你好多又尖銳,又難答嘅問題。無論佢哋真係關心你,想你發達,又或者純粹睇吓你發咗達未,面對以下5條必問問題,只要學識以下幾招,包你可以立於不敗之地,招架住「進擊的親戚」。我宣佈:一年一度嘅新年問答大會攻防戰正式開始,各位戰友準備好未?

資料來源:LinkedIn

by HPY

ROUND 1

攞命指數:★★★☆☆

回答難度:★★☆☆☆

 

攻方:「返緊咩工呀?/搵到工未呀?」

根據專家調查顯示,百分之九十九嘅姨媽姑姐都會問以上問題。之前答過幾多次都好,佢哋都係會問你,一針見血,十足開場白咁樣。梗係啦,一場親戚,使乜同你客氣呀?

 

守方:直線抽擊,還以顏色

做緊咩職業都好,其實都係有份貢獻社會(至少職責上係啦),咪直接答佢,再補多句簡介囉!就好似「我係做程式設計嘅,呀姑媽你最近話好好用嗰隻股票app咪就係我有份開發㗎!」任何工種都好,識咁講,佢哋只會覺得你好偉大,好叻仔。記住,要畀佢睇到你眼神係有團火。

未搵到工嘅戰友都唔會輸蝕:「見咗幾份工㗎啦,好快有回音。」Feel到你積極得嚟又唔係好食懶飛。

ROUND 2

攞命指數:★★★★☆

回答難度:★★★☆☆

 

攻方:「你逗幾錢人工呀?」

上一round窒唔住你,整多條更尖銳嘅問題,同你做個即時入息審查!

 

守方:搬龍門

見我著得身光頸靚就知我... 起碼三餐食得飽啦!你可以講:「我收入都維持到生計嘅,仲支持到我興趣添!我興趣係...」其實已經間接答咗佢:我搵到食,儲到錢,仲有時間發展其他嘢。呢個時候,就可以大講特講你嘅未來大計,將被動化做主動,一係佢好有興趣,一係佢行開唔想聽問第二個,贏晒!

ROUND 3

攞命指數:★★★★★

回答難度:★★★★★

 

攻方:「你嗰行收入/前景點㗎?」

私人嘢入唔到你位,嚟個大包圍式問題,從中套料,都知你搵唔搵到錢。親戚可能唔直接問你,用例子問你:「呀邊個邊個呢,做咗幾年iBanker,成日去邊度邊度旅行,過多幾年買埋樓結婚。

 

你呢?」

 

守方:沉住氣,扮sales

各位戰友千祈唔好破功!簡單講下自己點解想入呢行、呢行有啲咩做、有啲咩發展... 最緊要催眠自己:「佢哋唔了解我呢行做咩啫,無事嘅...」

ROUND 4

攞命指數:★★★☆☆

回答難度:★★★★☆

攻方:「有冇/幾時升職呀?」

姑姐,我都想知我幾時有得升職加人工呀!

 

守方:承接上題回答,保持樂觀(最好擠啲笑容)

「其實呢,過去呢年我就做過啲乜乜乜,老世都好欣賞我,畀機會我去發展㗎,同同事關係都好好。睇個勢,快㗎啦!」

 

呢一刻,你完全體現咗咩叫對人歡喜背人愁,即使你心入面默默流淚,都會保持笑容捱過呢幾分鐘。

ROUND 5

攞命指數:★★★★★

回答難度:★★★☆☆

攻方:「你啲表兄弟姊妹/某某,好似仲成功/搵得多過你喎?」

我諗好少人會直接咁問,唔通新年想開拖咩?但係慎防真係一支暗箭飛埋嚟,都要做定心理準備。

 

守方:蒙混過關

「佢哋咁成功,我都好戥佢開心呀,不如叫佢得閒過兩招分享吓吖?不過我依家都做得好開心,好熱愛呢份工作,未來都會有好多計劃...」

 

成功唔一定開心,做人最緊要唔好比較,呢啲人生哲理就唔係個個都明,遇到呢啲問題,含混過去算啦,最緊要自己覺得自己掂唔掂嘅啫!

 

以上問題,冇咁上下EQ都好難招架住,仲難過見工interview。講真,一年見得幾次,有咩咪答兩句,唔想答咪笑笑口hea咗佢囉。各位戰友無謂動氣,講吓新春辦咗咩年貨,或者食返幾件年糕好過啦!

LOAD MORE