feature

藍橘子專欄:女人的最大敵人「綠茶婊」5大特徵

藍橘子專欄:女人的最大敵人「綠茶婊」5大特徵

女人最大嘅敵人,永遠都係女人。
試想像一下,男人鬧男人,只有生殖器官加五官,爽快直接。但女人鬧女人,就有「綠茶婊」「姣婆」「豬生殖器」「臭生殖器」,多不勝數。而當中以綠茶為女性最討厭嘅榜首,以下就綜合幾種常見到嘅綠茶品種同行徑。
 

by 藍橘子

1. 唔鍾意影相,但瘋狂貼相

扮文青,話自己鍾意睇書、寫詩、素顏,唔係一個鍾意自拍、貪靚、注重外表嘅女仔,但成個臉書 ig 都係自拍,每張都化濃妝。

2. 看似人畜無害,但擅於攻心計

長髮飄逸,清新脫俗嘅綠茶,看似人畜無害,連花朵都唔捨得踩死。但其實最叻攻心計,背後講其他人是非,仲要扮受害者搏男性可憐。

3. 男仔面前扮蠢

「嘻嘻我唔識啊~」「哎呀我真係蠢~」「我唔識睇地圖啊~」「哈哈我唔識計啊~」綠茶喺男仔面前就好像廢人一樣,連切牛扒同扭開罇蓋都無力,真係唔知佢點生存。

4. 飲兩滴水就會飽

如果同枱食飯有其他男性,綠茶食兩粒米就會話飽,然後食完飯見到甜品高呼一定要食。當人哋問佢「你唔係好飽咩?」佢就會裝作可愛話「甜品有第2個胃嘛嘻嘻~」

5.話自己有抑鬱症

當然唔排除真係抑鬱症患者,但綠茶特別會將抑鬱表露於人前,甚至掛喺口邊。

每日喺臉書呻做人好辛苦,好想自殺,點解自己咁蠢,點解自己永遠都係受害者…

LOAD MORE