feature

《跨越8年的新娘》讓觀眾喊住離場的6大催淚位

《跨越8年的新娘》讓觀眾喊住離場的6大催淚位

催淚過催淚彈,被譽為《我想吃掉你的胰臟》後感動全日本嘅催淚電影《跨越8年的新娘》,日本票房超越27億yen,又勁擸獲得日本奧斯卡4項大獎,邀得佐藤健同土屋太鳳重現呢段喊到癲嘅「真·愛情」!


1. 真人真真改篇

第1滴淚
未婚妻婚前昏迷,瞓咗幾年⋯⋯
兩口子本來好恩愛,準備結婚之際,婚禮前3個月,未婚妻突然患上罕見疾病「抗NMDA受體腦炎」,陷入昏迷,好彩發生喺日本而唔係香港,未婚夫唔係賤男,一直不放棄,默默喺床邊守候摯愛甦醒⋯⋯

2. 失憶最痛

醒返失憶,唔記得未婚夫⋯⋯
又再等等等,等咗好多年,麻衣奇蹟地恢復意識,仲以為故事咁快大團圓結局,點知未婚妻醒返但係失憶,將未婚夫徹底忘記了,雙方都大受打擊,點解世事往往唔係

一起見證真愛奇蹟

電影講述在結婚前3個月,女主角麻衣竟因病陷入昏迷,連醫生也無法肯定她能否甦醒。其未婚夫尚志卻堅持守候著她,即使受盡各方壓力仍不離不棄。這份深情成功打動全日本網民,不但於網路被瘋傳,更被改編成小說及漫畫,並於去年製作成電影,令全球觀眾能夠一起見證真愛奇蹟!

3. 比韓劇更催淚

睇咗咁多年韓劇,呢啲催淚煽情橋段,呃我唔到嘅,點知原來係真人真事改編。《跨越8年的新娘》由小說《跨越8年的新娘 如果你醒來》改編,而呢本小說嘅作者,正正係故事主人翁中原尚志、中原麻衣親自書寫發生喺佢兩夫妻之間嘅真實故事。

網民大讚土屋太鳳這次演的角色沒有偶像包袱,讓觀眾代入感很強。

4 . 婚禮片段感動全日本

4 . 婚禮片段感動全日本

小說震撼全日本之後,最終兩公婆「奇蹟般的故事」嘅婚禮片段亦喺網上曝光,各大媒體超級關注,網絡瘋傳甚至被改編成小說同漫畫,最終被製作成電影,感動了全日本網民同觀眾。

5. 未婚夫:「等待係理所當然。」

當電影製作人最初同兩公婆見面的時候,問到老公尚志點解願意用咁長時間去等當時嘅未婚妻醒返,尚志諗都唔駛諗就話:「對我來講,呢件事係理所當然。」。老婆麻衣就話:「佢一直都信我會醒返。對我來講,我嘅世界只係剩番佢一個。」嘩,sweet到呢!

LOAD MORE