王貽興專欄:滿分女友的門面功夫

王貽興專欄:滿分女友的門面功夫

芒亨Monster Hunter新Game推出,全城女友緊張戒嚴,大罵男友有新game玩就置女友於不顧,多少女人不准男友買game,多少男人隱瞞女友偷偷買game偷偷玩,不知多少情侶因為這隻game炒大鑊,然後有個女朋友,竟然在這個風高浪急的節骨眼上,買了這隻game送給男友……

By COSMO

男友以為女友是絕世好女友,感動流涕,立即在網上放閃,引來無數同性膜拜妒忌,異性刮目相看,誰知道當有日男友開開心心開封屠龍,收到不能錯過的好女友來電,問他在做什麼,他答玩緊你送既新game,女友竟然大發脾氣,還喊說要分手……

男友不明所以,完全唔明女友嬲咩,隻game又不是我偷偷買的,你也說過慢慢玩,有晒聖旨,呢鑊又衰咩?

男友實在太天真,女友如此高調公然給你送這隻話題game,不是因為她愛你,也不是因為她知道你愛這隻game,而是因為絕大部分女友都對這隻game聞之色變,深痛惡絕,所以她才要送你,同時公告天下,擺晒上fb同ig,就係為咗製造自己絕世好女友形象,替自己臉上貼金,幫自己賣廣告,把同性踩下去,同時讓無數異性對她刮目相看,只不過拎區區幾百蚊,就可以幫自己抬高身價多幾個零,效果仲好過fb畀錢買boost,你咁都睇唔出?

這件事其實很符合大部分港女女友邏輯,因為送game畀你係一回事,送game畀你唔代表你可以打,更唔代表佢搵你想你陪果陣你可以因為打機而唔陪佢……

所以每次當身邊男生朋友覺得自己女友都是河東獅,看fb或ig怨嘆怎麼人家的女友都是體貼可愛的小貓咪,我都心裡暗笑,嗤之以鼻,好多都係門面功夫同埋戲嚟架小朋友,女人就係女人,你第一日媾女咩,唔好咁容易畀啲形形色色既贊助貼文呃到啦好嗎?唐伯虎未識秋香都以為佢同屋企果幾件唔同啦,一娶過門,咪又叫你猜返兩板?醒吓啦,男人。

LOAD MORE