editing

王貽興專欄:女人亂發男人脾氣是天經地義?只是掩飾自己沒同理心的藉口!

王貽興專欄:女人亂發男人脾氣是天經地義?只是掩飾自己沒同理心的藉口!

女生跟姐妹閨密下午茶,她們原是女校同學,多年來關係緊密,直至近年很多都已經結婚生仔,才不復昔日親好,只因女生發現,當她們成了別人的老婆與母親,竟然愈來愈港女,愈來愈港媽,仿佛從沒認識過⋯⋯


港女的發洩對象

譬如某位已為人母的姐妹A,

譬如某位已為人母的姐妹A,說最近公司壓力很大,晚晚OT,心情不好。這時其餘幾位人妻姐妹立即說,「車心情唔好之嘛,咪搵老公發洩囉!」

女生以為搵老公發洩的意思

女生以為搵老公發洩的意思,是找老公瘋狂滾床單流汗發洩減壓,沒想到原來是向老公發脾氣、發洩情緒、借機挑剔他、開佢波、鬧佢唔摺被唔執屋啲嘢亂擺成日亂買嘢嘥錢食宵夜就嚟膽固醇高到死不知所謂⋯⋯

女生覺得納罕,忍不住說

女生覺得納罕,忍不住說:「心情唔好點可能鬧老公鬧男友?佢哋係最親密,對自己最好嘅人,又唔係佢激嬲自己,點解要將情緒發洩響佢身上?要鬧梗係鬧外人啦,就算你鬧下屬,鬧serve得唔好嘅侍應,鬧撞到你嘅路人,雖然都唔係咁好,但至少都好過你無啦啦傷害一個你最親密嘅人吖⋯⋯」

亂發脾氣還覺得自己沒有錯

女生一直以為這是人所共知,

女生一直以為這是人所共知,人善天不欺簡單一個道理,沒想到姐妹們卻把她當做外星人,笑她太錫男友,認為女人心情唔好發洩響自己男人身上係天經地義。

其中剛結婚不久的閨密還很港女很自豪地說

其中剛結婚不久的閨密還很港女很自豪地說:「我每次心情唔好,就會問佢攞錢,買咩都好,根本唔在乎,總之亂使佢啲錢,我條氣就會順返⋯⋯」

亂發脾氣因為不講道理

大概港女與否,

大概港女與否,其實就是有沒有推己及人的同理心同情心,再講簡單一點,就是做人仲講唔講道理。

如果你覺得父母

如果你覺得父母工作壓力大心情唔好返到屋企亂罵亂打仔女是有病冇人性要睇醫生要報警,那麼女友老婆工作壓力大心情唔好對住另一半亂鬧亂屈損人不利己,其實也是同樣不合理⋯⋯

知人口面不知心,

知人口面不知心,鬧完條仔先至冧,呢啲女仔,其實莫講閨密唔閨密,你根本從來冇真正認識過呢個人,你唯一慶幸,係你只係佢哋既朋友,而唔係佢哋既男朋友。

LOAD MORE