feature

哄女友必學!睇《結婚進行識》學5大應對愛情金句!

哄女友必學!睇《結婚進行識》學5大應對愛情金句!

古語有云:「女人心 海底針」、「女人來自金星,男人來自火星」……實在有太多男人都覺得女人太難估,好似女朋友問每條問題自己都會答錯,又或者自己講乜都唔啱!近排有套愛情小品電影《結婚進行識》,由《22世界殺人網絡》奇洛李維斯同《怪奇物語》雲露娜維達主演,入面以憤世嫉俗方式討論男女之間對世俗愛情觀的重大分歧,雖然搞笑,但真係好有共鳴!正因男女愛情觀的分歧,小編總結咗5大條堪稱史上「女朋友最難答5條問題」,教返男朋友應該點答先唔會激嬲女朋友啦!


▲電影《結婚進行識》預告

1. 「點解遲到?」

 1. 「點解遲到?」

雖然話遲到係女人嘅專利,但有時男人都係人,都總會有遲到嘅時候,好人之常情,但喺「女人遲到大哂,男人遲到錯哂」嘅潛規則之下,男朋友一遲到,女朋友一定會問:「點解遲到?」然後女朋友就會金像獎最佳編劇上身,為你創作一堆不可能的故事,例如「你頭先擺明去見第二個!」「你唔再愛我!」「我地分手啦!」其實要化解,你只需講:「我成日都等你㗎,但我都好開心,因為人生有個值得等待嘅人係件好幸褔嘅事。」女朋友仲唔當堂冧死?

2. 「你愛唔愛我?」

2. 「你愛唔愛我?」

呢條問題相信100%嘅女朋友都有問過男朋友,而相信99%嘅男朋友都答錯過。如果你毫不遲疑地答:「愛!」女朋友就會話:「你答得咁快,即係假㗎啦!」;當你深思熟慮咁答,女朋友又會話:「諗咁耐,即係唔愛啦!」其實女朋友心裡面早已有個答案,知道男朋友都係愛自己嘅,只不過有時候總係想聽到啲既窩心又有創意嘅答案。所以最佳答案係:「每天愛你多一些!」

3. 「我有啲咩吸引你?」

3. 「我有啲咩吸引你?」

呢條其實同「你點解愛我?」、「你愛我啲乜?」一樣,只係字眼唔同,但男人通常好少會認真答。近排由奇洛李維斯同雲露娜維達主演嘅電影《結婚進行識》(Destination Wedding)就道出咗男人當遇到女人呢條問題時嘅最佳答案。電影中,奇洛李維斯飾演毒舌寡佬,喺出席一次旅行結婚時巧遇寸咀盛女雲露娜維達,兩人72小時內靠鬥咀擦出愛火花。旅程臨完結前,女主角問男主角:「我有咩吸引到你?」男主角答:「你嘅臉好合乎黃金比例,呢個係好難得㗎!」其實,女人都鍾意聽啲實在嘅答案,千祈唔好答啲虛無飄渺如:「感覺啦」、「鍾意就鍾意,冇點解」呢啲答案,女朋友一定會反你眼!

4. 「我係咪肥咗?」

4. 「我係咪肥咗?」

又係一條全天下男朋友都會答錯嘅問題!當女朋友一世都減緊肥嘅時候,佢一定都會問你呢條問題,但你記得千祈唔好答:「唔係呀!」因為女朋友一定會回你:「唔係喎,你睇下我呢度呢度好多肉呀!」男朋友們,其實「我係咪肥咗」呢句話嘅潛在意思係「你愛唔愛我」,女朋友怕你一旦嫌棄佢肥,就等於唔愛佢。所以,最佳答案係:「無論你變成點,我都一樣咁愛你。」記住,千祈唔好由你把口講出個「肥」字,即使你個答案係:「就算你肥咗,我都一樣愛你」都係錯!因為女朋友對耳只會聽到「肥咗」兩隻字!

5. 「如果我離開咗你,你會點?」

5. 「如果我離開咗你,你會點?」

假設性問題係女朋友最常問嘅問題,「如果我死咗,你會點?」、「如果我生Cancer,你會點?」、「如果我唔再愛你,你會點?」其實呢堆問題都係源自女朋友看得電影和電視劇太多,總會幻想自己如劇中女主角一樣,男主角會為自己愛得轟轟烈烈,傷心痛哭,要生要死嗰種。當然你可以參考電視劇和電影男主角的做法,但事實上你地又冇經歷到,所以都只能停留於口頭回覆,最佳回應答案就係:「我覺得我搵唔返第二個,因為我淨係愛你一個!」記得要帶點真誠呀!

LOAD MORE