愈愛愈難?可能因為你過分遷就對方!

無條件的遷就只會在關係中喪失自己,對方亦因此變得越來越不愛你!

by isaB

經常都會聽到人講,一段關係需要包容同埋忍耐,先會走得長遠。於是,拍拖後的女生好多時爲左維持段關係,漸漸會變得越黎越退讓,從而覺得被對方食住都無所謂,只要大家仍然能夠係埋一齊,自己的犧牲可以當作是顧全大局。

但其實,無條件的遷就只會在關係中喪失自己,對方亦因此變得越來越不愛你!

愈愛愈難?可能因爲你過分遷就對方!

包容並不是無止境遷就

所謂的包容,並不是無底線的遷就,如果你爲左「顧全大局」而受盡委屈,係時候作出改變喇!

愈愛愈難?可能因爲你過分遷就對方!

遷就對方的人,心入會有種諗法,覺得自己退讓可以減少衝突,令彼此可以和睦相處。呢個諗法,只可以換來短暫的和平,並唔會爲你帶來長久的平衡。

愈愛愈難?可能因爲你過分遷就對方!

不能因小衝突就割地求和

好似歷史所教的國家吞併一樣。戀愛雙方分別代表一個國家,如果有少少爭執你就割地求和,鄰國見你的底線易攻陷,當然會變得越黎越不退讓,最後吞併埋你成個國家。

而當你無地可割之時,正是亡國之時,對方的目標就會轉移去其他國家,亦即是其他女人。

愈愛愈難?可能因爲你過分遷就對方!

你可能覺得無論對方點差點賤都好,爲左有個人同你過世,你就可以無止境遷就對方,但事實係當對方膩左,覺得你無挑戰性,都有可能將你拋棄。

愈愛愈難?可能因爲你過分遷就對方!

那女人不可以遷就男人?

當然唔係!一段關係需要包容,但需有底線同埋雙方合作,缺一不可。愛情係需要雙方面的維繫,當我作出遷就時,我會需要另一半都適當作出讓步,一人一步,彼此關係先會穩固。而當對方做既事超越左你底線,你一定要比佢知道,呢個時候就無得再遷就容忍。

一個有原則有底線的女人,先會得到男人衷心的尊敬同欣賞。

韓劇《當你沉睡時》劇照

LOAD MORE