明愛暗戀頒獎禮!3大甜蜜事件簿

明愛暗戀頒獎禮!3大甜蜜事件簿

萬千星輝頒獎典禮圓滿結束,這次爆出了不少sweet事,即刻睇下!

By COSMO

萬千星輝頒獎典禮圓滿結束,觀眾除了關注獎項花落誰家外,也留意場內的八卦事。大台一向是月老,締結眾多情緣,這次亦爆出了不少sweet事,即刻睇下!

1. 馬國明與黃心穎 戀情明朗化

tvb-sweet-couples

在紅地氈,馬國明與黃心穎雙雙大方接受訪問,有報道指二人早前去荷蘭旅行,馬國明直認表示:「是,好開心,就到假期去了荷蘭8日。」問到感情有否大增?他就打趣道:「仍是了解中,了解咗個荷蘭﹗」若果攞獎就公開?「唔會,唔會特登去講﹗」在旁的心穎亦認為無必要公開講感情事,盡顯情侶之間的默契。

到頒發「最受歡迎電視男角色」及「最佳男主角」時,主持Do姐農夫就刻意問黃心穎有冇投票支持馬國明,黃心穎笑笑口說:「呢個唔係秘密黎嘅,我係投左票俾馬國明。」咁戀情都唔係秘密?

tvb-sweet-couples

馬國明憑《降魔的》奪得「最受歡迎電視男角色」,但與視帝擦身而過,在台上說得獎感言時,未有公開多謝心穎,只特別祝賀姪女新婚快樂,台下大叫「幾時到你呀?」馬國明腼腆說:「未知呀,未知呀。」十分搞笑。

2. 何廣沛與朱晨麗 甜蜜互撐

tvb-sweet-couples

頒發「最佳女配角」時,入圍五強的藝人獲同劇拍檔上台拉票,憑《超時空男臣》與蕭正楠、曹永廉獲「最受歡迎電視拍檔獎」的何廣沛,剛攞獎即再次上台為緋聞女友朱晨麗拉票,劇中二人上演野蠻女友VS小公公,情節sweet爆。何廣沛撐緋聞女友撐到底,更揚言說:「唔會唔係佢拎,再唔係我將我個獎送畀你!」豪氣又甜蜜,眼神仲要超sweet,望到都糖尿。

tvb-sweet-couples

結果朱晨麗真的獲「最佳女配角」,何廣沛頒獎兼送花,二人相擁,台下起哄叫他送吻。朱晨麗一心諗住陪跑,對獲獎感愕然。事後,她強調劇內是拍拖,劇外則是朋友。唔通襄王有心,神女無夢?

3. 楊明與莊思明 公開曬愛

tvb-sweet-couples

今年,楊明有份角逐「飛躍進步男藝員」,女友莊思明在網上留言︰「祝你今晚好運,Good Luck baby 。開開心心享受今晚啦 。」更hastag#大家一起集氣吧、#在我心中你是最棒的。

tvb-sweet-couples

而經過四次提名「飛躍進步」,今年楊明終於成功奪得,他也自嘲說:「唔好意思,一把年紀先拎飛躍,太榮幸。其他嗰五個參賽者,唔好意思,今年係敬老。」多謝了全台上下,台下大叫莊思明呢?楊明傻笑:「多謝咗啦,我之前同佢講,如果我得獎,會送個飛吻俾佢。」然後即場再送多個,一臉幸福!

最近楊明忙於同伍允龍一齊拍新戲《兄弟》,二人不時上載合照,楊明留言︰「伍先生,點解我哋好似拍拖咁嘅,見你多過見莊思明。」而伍允龍亦風趣回應︰「唔好意思莊思明,我而家冇拖拍搵阿楊明頂住當先 。」莊思明都唔知好嬲定好笑。

LOAD MORE