feature

發現男友準備求婚?女生被求婚前要注意這4件事

發現男友準備求婚?女生被求婚前要注意這4件事

拍拖多年,突然發現男朋友近來奇奇怪怪,在蛛絲馬跡中終於發現他正準備求婚?喜出望外同時,姊妹們切記留心以下4件事,不要因為「被求婚」心切而破壞男友的求婚大計!


女生被求婚注意1. 唔好俾壓力對方!

發現男友準備求婚?女生被求婚前要注意這4件事

可能你發現男友偷偷買了求婚戒指,又靜靜雞在Whatsapp group與你的好姊妹密密斟,求婚機會極高,但你都唔好俾壓力對方,突然暗示想要超大surprise,又借明星結婚話題暗示人家的鑽石好大粒等等,呢啲都借令男友添加無形壓力,覺得未盡完美。

發現男友準備求婚?女生被求婚前要注意這4件事

然後求婚重點其實是男友為你精心準備的一切,而非單純憑物質去決定嫁唔嫁得過。雖然求婚過程與你所期望的有出入,但畢竟也是個獨一無二、難忘的回憶,又何必諸多要求俾壓力佢呢?

女生被求婚注意2. 重要日子務必化妝及打扮

如果你發現男友有意求婚,而嚟緊有重要日子或節日

好多新娘子投訴求婚相片「唔見得人」,因係當時自己素顏,上鏡唔靚,留下遺憾。如果你發現男友有意求婚,而嚟緊有重要日子或節日,如生日、拍拖紀念日、平安夜、聖誕節、情人節甚至去旅行,就要時刻扮靚靚,因為男方極大機會在這些日子求婚!

發現男友準備求婚?女生被求婚前要注意這4件事

早前,墨爾本一對情侶 José 和 Diana 上演求婚一幕時,就因為身為護士的Diana不能做gel甲,戴上求婚戒指後嫌唔靚,請有份俾驚喜的表妹借出玉手做props影相,非常好笑。唔想重蹈這對情人的覆轍,女生們記得由頭到腳都要打扮得體,隨時ready!

女生被求婚注意3. 唔好拆穿佢!

睇到佢同兄弟在WhatsApp 商量大計時請扮睇唔到;

太聰明的女人只會令自己遺忘,所以在發現另一半準備求婚時,請你裝傻!睇到佢同兄弟在WhatsApp 商量大計時請扮睇唔到;無意中搵到求婚戒指單據時同樣要扮無事發生。要是你即場拆穿,男友也只能當場承認,更有機會即場求婚,此情此景絕不會是你和他期待的!

 

女生被求婚注意4. 不要周圍唱!

即使是最最最親的閨密,都有可能是男友的間諜,

呢點很重要,因為你還未被求婚,如果周圍同人講「男友準備求婚」,只會讓人覺得你好恨嫁!而且男友一日未求婚,一日都有變數;此外,即使是最最最親的閨密,都有可能是男友的間諜,如果你透露了已知情,閨密可能會同返男友講,整個求婚計劃可能有變或延期,以免驚喜幻滅。到時候你發現遲遲未被求婚,只會更囉囉攣,也可能會覺得無面!

LOAD MORE